Любопитно

Ахтопол има богато историческо наследство, датиращо още от втори век пр. н.е., а За пръв път за града се споменава с името Авлеутейхос, макар че е съществувал като селище доста по-рано.

Интересна е легендата за създаването на града, свързана с гръцкия бог Зевс. Един от синовете му, Аполон, се влюбва в красива простосмъртна жена. Раждат им се три прелестни дъщери – Агато, Сиза и иза. Зевс разбира за тях и ги изселва към далечния Евскинтски понт. Там всяка от дъщерите основава свой град, съответно Агато, Агатополис и Ахтопол. Наричали са го още “града на любовта”.

По онова време Агатополис е бил град-държава с развита търговия по море. Бива опожаряван четири пъти, което оставя своя траен отпечатък във времето.

В градския музей могат да се видят редки археологически находки. Ахтопол отдавна е цел за археолозите, които търсят доказателства за неразгаданите тайни около гръцките колонии. Тук има намерени монети от емисии сечени в Мексико, Бразилия, Аржентина и много европейски държави. “Градът на любовта” е и предпочитано място за влюбените двойки. Легендата сякаш е жива и до днес, като витае над безлюдните плажове.

“Синя Лагуна” се намира в полите на Странджа планина, известна с редките си флора и фауна. Това е доказателство за автентичността на природните ресурси тук. Националният парк “Странджа” се намира в крайния югоизточен регион на България. Девствената природа и чистият въздух са характерни за този уникален национален ресурс. Климатът тук е невероятно мек, водата е годна за къпане до края на октомври.

Очакваме ви!